fredag 16 augusti 2013

Fönsterdax

Så kom äntligen våra efterlängtade fönster. Som vi har velat, ska det tidsenliga få råda, det praktiska, det ekonomiska eller skulle kanske de gamla få sitta kvar en tid ännu? Vi beslutade oss tillslut för det tidsenliga och opraktiska. Kopplade tvåluftsfönster, grå utvändigt (kanske inte så typiskt för skånelängor, men fint tycker vi) och vita invändigt.

En fåordig man som kan sitt hantverke har fått tillverka våra fönster. Innan vi bestämde oss fick vi oss en familjetur till den vackraste av skånegårdar. Den fåordige smålänningen hänvisade oss nämligen till ägaren av den vackra gården då mina frågor blev för många. Den vackra gården genomgick för drygt tjugo år sedan en fullständig totalrenovering och fick då 50 st(!) nya fönster från den fåordige. Dessa fönster är fortfarande lika fina och har bara målats om en gång, det tycker jag är ett fantastiskt betyg.

Vi hoppas nu att våra fönster är minst lika hållbara (de har ju trots allt produktutvecklats till att numera ha energiglas i ytterrutan).

Det första fönstret på plats
Det gamla med kupade glas

Insidan av de nya
Insidan av det gamla
Det är otroligt vad mycket fönster gör med ett hus utseende. Rummet blir väldigt mycket ljusare med ett vitt fönster och utifrån ser huset helt annorlunda ut, de grå fönstren ser mycket mindre ut än de gamla mörkbruna. Vi ser med glädje fram emot när kupan blir färdig. Kanske kan den överdimensionerade kupan se mindre ut med vit panel och grå fönster.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar